Mi a legerősebb a világon? - 400 találós kérdés és talányos mesék a világ minden tájáról

Szerző
Bajzáth Mária

Hány feje van az embernek? Hányat lép a kígyó egy nap? Melyik ágon nincsen levél? 
,,A találós kérdés a világ minden táján megtalálható, ősi műfaj. Fejleszti a gondolkodást, a figyelmet, a szókincset, a nyelvi kreativitást, az olvasást, a szövegértést, a képzelőerőt, a képalkotó képességet és az együttműködési készséget. Éppen ez a könyv és a letölthető játék célja is."
- Így ír a Bevezetőben Bajzáth Mária, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója. 
A Népmesekincstár mesegyűjteményeket kiegészítő új, Népmesekincstár Plusz sorozat részei az életünket át- meg átszövő, a nyelvünkkel, gondolkodásunkkal és mindennapi életünkkel kapcsolatos, évszázadok alatt felhalmozódott tudást gyűjtik össze különböző témákban.
A sorozat első kötetében a találós kérdéseké a főszerep. Közülük ebbe a válogatásba azok kerültek, amelyek a mai gyerekek számára is megfejthetők és érthetők, mert élő ismeretanyagra és aktív szókincsre épülnek. A korszerűsége és sokszínűsége miatt hiánypótló gyűjteményben olvasható 400 találós kérdést és 18 talányos mesét a világ minden tájáról válogatta a mesepedagógus. A tematikus fejezetek (pl. állatok, tárgyak, égitestek, ember) kezdő, középhaladó és haladó szint szerint tagolódnak, így mindenki örömét lelheti a könyvben, hiszen ebben a műfajban éppúgy kezdő lehet a négyéves gyerek, mint a 103 éves dédszülő, aki sohasem foglalkozott találós kérdésekkel.

A Népmesekincstár mesegyűjteményei közül a gyermekrészlegben hozzáférhetők: 1. Itt vagyok, ragyogok! Népmesék a világ minden tájáról 0-4 éveseknek; 2. Járom az új váramat. Népmesék a világ minden tájáról 4-6 éveseknek; 3. Így megyek az iskolába. Népmesék a világ minden tájáról 6-8 éveseknek. A Népmesekincstár módszertan kiadványa (Mesefoglalkozások gyűjteménye 1. : pedagógusoknak: vázlat 49 meséhez) a felnőttrészlegben kölcsönözhető ki.